donderdag 7 januari 2021

thumbnail

Hoe kom je op het idee #Ultra

Ik ben totaal geen trainer of specialist, een genieter en hobby hardloper!

Wel verbaas ik mij het afgelopen jaar enorm over het fenomeen ultra hardlopen of ultra trailrunning. Als paddenstoelen schieten de ultralopers of wannabe ultralopers uit de grond. Ik loop nu een paar jaar hard en gemiddeld een kilometer of 30 en dat in 3 à 4 keer per week en ik wil nu graag trainen voor mijn eerste ultra. Met als plan om dit zo snel mogelijk te kunnen, half jaartje trainen en lopen maar die ultra. Let wel geen 50 kilometer ultra, nee 75 of 100 kilometer ultra!

Dit bovenstaande kom ik steeds vaker tegen. Hoe dan is wat ik mij afvraag of waar komt dit vandaag is ook zo een vraag. Als je piano wilt kunnen spelen begin je toch ook niet aan een sonate van Beethoven, of als je stukadoor wil zijn/worden heb je daar een cursus of begeleiding voor nodig, buiten dat ook tijd, geduld, kennis welke van een deskundige afkomstig is. Het even een ultralopen NO F*cking way, het is plannen, rennen & wennen.

Plannen.

Heb je aspiraties om toch voor de afstand te gaan die verder gaat dan een marathon, dan is plannen een vereiste. Agenda erbij nemen je doel datum prikken of in tijden dat we nog georganiseerd konden lopen een evenement vastzetten en inschrijven. Anno 2021 is het onzeker dus pin een datum in je agenda en daar focus je op. Daar bij overleg met je partner en gezin. Want een afstand voorbij de marathon lopen neemt nogal wat tijd in beslag! Tijd is kostbaar, wij mensen hebben een baan, een gezin, sociaal leven -soort van dan in het moment met corona- als je dan daarbij ultra plannen hebt in je agenda is het serieus goede afspraken maken met je omgeving. In het begin lopen de trainingen nog niet zo'n vaart, wat interval, treshold en duurlopen kom je tot een kilometer of 30 per week. Die intensiteit gaat oplopen, langzaam en je lijf in acht nemend, ik zei niet voor niks wennen! Kijk een schema maken voor je ultra kan ik niet, de weg ernaar toe met je doorspreken wel. Wat is belangrijk op trainingsdagen, rustdagen, voeding enz. enz, op dat vlak kan ik je wel wat handvatten geven. Hobby matig hé, zo begon ik dit relaas ook. De week kilometers lopen op, de intensiteit voor je lijf wat het lijf ervaart als stress neemt toe, herstel tijd neemt af. Hoe ga je trainen ook die vraag moet je meenemen.

Wennen

Trainen voor een ultra, houd in veel meer op je voeten actief zijn, voeten staat gelijk aan schoenen. Twee elementen die van essentieel belang zijn tijdens je ultra. Wil je een asfalt ultra lopen of een off-road ultra? Je voeten krijgen het zwaar, er moet gewenning komen aan de belasting, vandaar de langzame opbouw. Buiten je voeten zijn er veel meer zaken in je lijf welke moeten wennen aan de belasting. Spieren, botten, pezen en je partner. Je voeten gaan protesteren, op een nieuwe manier, wellicht wat stijf, en moe. Ja ook je voeten kunnen moe voelen. Neem echt de tijd om die dingen onderaan je lijf aan je idiote plan te laten wennen. Nu ga je merken hoe goed de keuze is van je schoenen. Sommige roepen dat je één maat groter moet kopen, de ander zegt nergens voor nodig. Doe wat jij fijn vindt in deze, zeker bij een ultra heb ik ervaren dat je voeten opzetten of is het uitzetten, nou ja dusdanig dat na 50 kilometer de ruimte tussen mijn tenen en de voorkant van mijn schoenen gereduceerd was tot 0. Je schoenen zijn dus erg van belang, geen enkel ding moet je ergeren aan je schoenen tijdens het lopen van je ultra. Neem dus ook hiervoor de tijd om uit te vinden welke voor jou goed zijn. Ik zeg schoenen, gelijk daar aan lopen je sokken, ook legio keus in de hardloopwereld ga net als met je schoenen hier ook niet lichtvoetig mee om, want een naadje kan je ultra al om zeep helpen. Rennen doe je tijdens het trainen van je ultra niet op één paar schoenen, want naast jezelf hebben ook je schoenen rust nodig, zodat ze weer terug komen in hun vorm, dus meerdere paren schoenen is van belang!


Rennen

Trainen voor een ultra, je eerste is wel een dingetje of wel je het nu alleen doet of samen met een trainer/coach het traject naar je eerste is een beladen traject. De trainingsweken/maanden zijn vol met afwisselende trainingen. Je leest dat rennen voor een ultra niet iets is wat je er even bij doet, lijfelijk gezien neem je een berg stress tot je. Slapen is van enorm belang, rust momenten pakken waar het kan, een boek of netflix moment is ook rust. Natuurlijk ga je sky-high met je gevoel want je loop week kilometers welke je nog nooit gelopen hebt, Ik kan de wereld aan, vermoeidheid, overbelasting en blessures liggen om de hoek op je te wachten. Niet voor niets zit er in bijna elk goed schema rust ingebouwd, iedere trainer vult dat op zijn of haar wijze in! Pak die rust, volg het schema en ga niet lopen klooien want geloof mij je bent met iets bezig wat voor je lijf niet normaal is. Zeker ik zie ook de Ultra lopers op tv, alleen let wel dat is hun werk. Die doen dat niet naast hun baan, wij wel. 

Daarbij niet vergeten je voeding. Als je zoveel traint, tempo runs, interval en duurlopen, blijft je lijf in constante afterburn (als ik het goed zeg, in ieder geval is dat wat ik merk ik kan blijven eten) En doordat je continue aan het sporten bent ligt het gevaar om de hoek dat je energie pijl niet op tijd is aangevuld voor je volgende training. Dus laat je informeren over je voeding tijdens je trainingen. Je begint op 100% en na een training is je energie geen 100% meer, door de juiste voeding en rust vult je lijf de energie terug aan. Doe je dit niet op de juiste manier dan gaat je lijf in plaats van aanvullen steeds minder energie in voorraad hebben en krijg je vermoeidheidsklachten en blessures. Gelukkig zijn er zat sportvoedingscoaches die je hiermee kunnen helpen. 

Wil je nog steeds beginnen aan een ultra zoek dan contact met trainers/coaches die hier ervaring mee hebben. Ik heb enkele gesproken en mocht je interesse hebben, roep maar en ik geef je wat namen van trainers. Daarnaast is de Belgische app Trenara ook al ver met schema's sowieso kun je daar een marathon schema verkrijgen als je de app download en lid wordt, heel binnenkort komt Trenara met ultra schema's


Nogmaals ik ben geen specialist of schema maker, ik vertel dit puur uit eigen ervaringen!

Enkele informatieve sites

Ultraned. De site voor Ultra en Marathon

FKTtracking The place to follow FKTs

AcceptNoLimits Ultra site Maarten & Marek

Alex Gijsbers 2Fast4You

Mijn laatste ultra van 2020






Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

About

Mogelijk gemaakt door Blogger.